« terug

een dolk in mijn hart

23 maart 2023 door Koen

“Ik zou het fijn vinden dat we die Arduino decibel-meter afwerken. Want je zegt altijd: ‘we moeten dat eens doen’, maar het komt er nooit van.”

Mijn oudste zoon kijkt me niet aan terwijl hij die woorden uitspreekt. Zijn blik is gefocust op zijn Opinel, waarmee hij een scherpe punt aan een houten stok slijpt. Bij elke haal piept zijn tong uit z’n mondhoek van verbetenheid. Een trekje dat hij van zijn vader heeft. De tak is heel minutieus gekozen uit een stapel kreupelhout en wordt met veel liefde en geduld omgevormd tot een speer of een dolk.

Ik glimlach. Deels omdat het mooi is om hem zo te zien, en deels omdat hij zo helder uitspreekt wat hij nodig heeft.

“Je hebt gelijk. Al het materiaal is er, en toch maken we geen tijd om eraan te beginnen. Het frustreert mij eigenlijk ook en ik ben blij dat je het benoemt.”

Daan en ik zijn op vader-zoon weekend. Twee dagen met een tiental vaders en zonen in de woeste wildernis van Merkenveld bos, gedragen door Henk van Hejoka. In een nieuw-samengesteld gezin met 5 kinderen is “twee dagen onverdeelde papa-tijd” een fantastisch geschenk. Hij wordt deze zomer 14 en staat op het punt om het ‘kind-zijn’ achter te laten. Het is prachtig om de jonge man in hem langzaam te zien ontwaken, terwijl er toch nog ruimte is voor het spelende kind.

Ik richt mijn aandacht op de grond om te kijken waar ik stap en zet mijn linkervoet bewust en voorzichtig neer. Toch schiet er een pijnscheut door mijn enkel. 24 uur eerder heb ik die immers zwaar verstuikt. Als je denkt dat 10 jongens competitief kunnen zijn, dan moet je maar eens 10 vaders betrekken in een bosspel. 🙈

“Wat zou jij willen dat ik nog voor jou doe?”, herhaalt Daan de vraag die ik hem 5 minuten eerder stelde.

“Ik zou graag hebben dat je heel open en eerlijk tegen me blijft, lieve schat. Dat je bij mij een plek vindt waar je altijd terecht kan.”

“Ik vind dat jij heel goed kan luisteren en vind het fijn dat ik bij jou ook boos en verdrietig mag zijn”, antwoordt hij, terwijl hij zich op zijn slijpwerk concentreert.

De stilte die tussen ons valt bezegelt de afspraak. Ik sluit mijn zoon en zijn dolk in mijn hart.

Zo eenvoudig en toch zo effectief. Eventjes tijd nemen voor elkaar, voelen waar het verlangen zit en dat uitspreken naar elkaar.

Openheid is voor ons de basis in élk soort relatie: liefdesrelatie, ouder-kind-relatie en professionele relaties. Het is de onderstroom die zorgt voor veiligheid, voor vertrouwen en die vermijdt dat er dingen onderhuids gaan leven.

Als je wil dat je kinderen of collega’s open en eerlijk zijn, check dan eerst eens bij jezelf: Hoe open ben je zelf? Hoe open zijn jullie als koppel? Leven jullie dit voor?

Niet altijd gemakkelijk he 😉

Koen
een dolk in mijn hart

Ons verhaal


We hadden het allebei voor elkaar: een solide relatie, bloedjes van kinderen, succes op de job en een (mooi gerenoveerd) dak boven ons hoofd. Alles leek onder controle en we hadden alle redenen om gelukkig te zijn. Maar ergens onderweg verloren we de ander uit het oog, of raakten we - zonder er erg in te hebben - uit het oog verloren. Twee sprookjes spatten uit elkaar.

Aan de basis lag dezelfde oorzaak; simpel, maar o zo pijnlijk: we beschouwden de relatie als een evidentie en slaagden er niet in om als partners tegen elkaar uit te spreken wat er écht leefde.

Daarom willen we die transformatie delen, met andere ondernemers en hun geliefde.  Zodat je aan de slag kan gaan vóór dat het te laat is. Omdat groei in de relatie hand in hand gaat met persoonlijke groei. Het ene als voedingsbodem voor het andere. Als je je goed voelt in je relatie, straal je dit ook uit op alle andere domeinen in je leven.

Hoe houd je je relatie vers, scherp en sappig? Hoe zorg je ervoor dat je elkaar diep in de ogen kunt kijken en schud je wakker wat ingedommeld is.  Het zijn life changing belevingen die we met Full of Wonder willen aanbieden, via belevingen-op-maat.

Headshot Griet Alice
In mijn huwelijk leek alles koek en ei, tot de bom van de ene dag op de andere insloeg. Achtergelaten voor “een andere vrouw die haar lichaam zo goed kende en haar job niet de allerhoogste prioriteit gaf”. Twee keiharde spiegels die ik recht in de ogen keek en waar ik achteraf dankbaar voor ben. 🙏

Griet Alice


Lees mijn hele verhaal hier.
Headshot Koen
Mijn verhaal is dat van de man die zich niet durfde laten zien. Die dacht dat hij als CEO de eindverantwoordelijkheid van een snelgroeiend softwarebedrijf alleen moest dragen. Die geloofde dat hij met zijn kwetsbaarheid en verlangens niet bij zijn vrouw terecht kon en zijn geluk elders zocht. Vandaag laat ik mijn mooie én lelijke kanten zien.

Koen


Lees mijn hele verhaal hier.
INSPIRATIE RECHTSTREEKS IN JE MAILBOX?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief
Full of Wonder logo

Full of Wonder is een merk van Griet Alice bv,
Baron Ruzettelaan 222, 8310 Brugge

inspireme@fullofwonder.be

Griet Alice: +32498304481

Koen: +32495592235