Wat is tantra?

Wat is Tantra? Een verkenning van spirituele groei en verbinding

Tantra is een eeuwenoude traditie die wortels heeft in India en die zich over duizenden jaren heeft ontwikkeld. Het is geen religie, maar een pad van spirituele groei en zelfontdekking, waarbij de nadruk ligt op de integratie van lichaam, geest en ziel.

Het gaat over het ontdekken van de diepte van ons eigen wezen en het vormen van een diepere verbinding met onszelf, met anderen en met het universum.

De essentie van Tantra

Tantra wordt vaak bekeken door de bril van seksualiteit, maar het is zoveel meer dan dat. In werkelijkheid is het een diepgaande spirituele praktijk die verder gaat dan enkel sensualiteit of seksualiteit. Tantra nodigt ons uit om alle aspecten van ons leven te omarmen en te eren, inclusief onze fysieke sensaties en emoties. Het leert ons om in het huidige moment te leven, volledig bewust van onze ervaringen en gevoelens en niet in het hoofd te blijven hangen.

Het uitgangspunt van tantra is het verwelkomen van ons hele Mens-zijn. Het principe dat onze levensenergie pas stroomt als al onze stukken er mogen zijn. Daar komt de creatiekracht als ondernemer ook vandaan!

En blijven ademen, ook wanneer het lastig wordt. Ook dat!

De yab-yum houding als startpunt voor een tantra massage.

Wat is een Tantra Massage?

Een tantra massage is één van de praktijken binnen de tantrische traditie. Het is een diep ontspannende en tegelijkertijd energetisch stimulerende ervaring die gericht is op het hele lichaam. Deze vorm van massage gaat verder dan louter fysiek genot; het is een middel om energetische blokkades te verwijderen, de stroom van levensenergie (ook bekend als ‘prana’ of ‘chi’) te bevorderen, en een staat van diepe meditatie en spiritueel ontwaken te bereiken.

De praktijk van Tantra Massage

Een tantra massage begint vaak met ademhalingsoefeningen en meditatie, om zowel de gever als de ontvanger in een staat van diepe ontspanning en aanwezigheid te brengen. Het is belangrijk dat beiden helemaal aanwezig zijn in het moment.

Deze voorbereiding helpt bij het opbouwen van een intieme band en vertrouwen, wat essentieel is voor de ervaring. De massage zelf is een zachte, liefdevolle aanraking die het hele lichaam omvat, inclusief de energiecentra en -kanalen. Het doel is niet alleen fysieke ontspanning, maar ook emotionele en spirituele bevrijding.

Tantrische massages zijn meestal heel intuïtief en niet ‘technisch’. De kunst is net om in de overgave te gaan en vanuit het gevoel te ontdekken waar de aanraking nodig is. Tijdens de massage gebruiken we vaak het mantra ‘kijk met je handen’.

Voordelen van tantra massage

De voordelen van een tantra massage kunnen zowel fysiek als spiritueel zijn. Fysiek kan het helpen om stress en spanning te verminderen, de bloedcirculatie te verbeteren en pijn te verlichten. Spiritueel biedt het de kans om blokkades te doorbreken, oude trauma’s te helen en een dieper gevoel van vrede en welzijn te ervaren. Velen vinden dat het hen helpt om een groter gevoel van verbondenheid met zichzelf en met hun partner te ontwikkelen.

Tantra en intimiteit

Tantra gaat niet alleen over seksuele ervaringen, maar ook over het creëren van diepe verbindingen en intimiteit met jezelf en anderen. Het helpt je om bewuster te worden van je eigen lichaam, gevoelens en verlangens, en om deze op een liefdevolle en respectvolle manier te uiten en te delen.

In de wereld van tantra is consent (instemming) van het grootste belang. Het gaat om het respecteren van elkaars grenzen en wensen, en het communiceren en afstemmen van intenties en verlangens. Tantra moedigt een veilige en bewuste omgeving aan waarin beide partners zich comfortabel en empowered voelen.

Wat is tantrische sex?

Tantra is een uitnodiging om ten volle te voelen wat er is in het moment en om het doelgerichte los te laten. Met andere woorden: geniet van de weg, niet van de bestemming.

In het seksuele spel vertaalt zich dat door niet bewust op zoek te gaan naar de climax, maar om je te laten meevoeren in de opwinding en het spel. Vanuit overgave en ontspanning (blijven ademen!) kan een tantrische vrijpartij uren duren, met een afwisseling van heel intense en heel ingetogen momenten.

In sommige orthodoxe stromingen is het verboden om klaar te komen, maar paradoxaal genoeg wordt dat dan weer een te behalen doel; daarmee is het dus per definitie niet tantrisch.

Als je je kan overgeven aan het tantrische liefdesspel, dan kun je proberen om de seksuele energie tot een telkens hoger niveau te laten oplopen. Gaandeweg zal de sensatie zich door je hele lichaam verspreiden en steeds langer aanhouden.

Met een beetje geluk ontdek je dat ‘orgasme’ niet gelijk staat aan ‘klaarkomen’ en beleef je heerlijk orgastische golvingen doorheen heel je lichaam.

Tantra en BDSM

Hoewel BDSM (bondage, dominance en sado-masochisme) ver verwijderd lijkt van de wereld van tantra, zijn er recent bewegingen om de beide werelden te verzoenen. Ook in BDSM is overgave immers een fundamenteel onderdeel van de practice. Heel wat mensen komen tijdens het spel ook in een gemoedstoestand terecht die vergelijkbaar is met de spirituele verbinding in de tantra.

Het is een mooie manier om bij jezelf te ontdekken hoe je omgaat met grenzen stellen, of met krachten als dominantie, overgave, geven en nemen.

Totale overgave aan het moment - een plek waar tantra en BDSM elkaar ontmoeten

Tantra in Vlaanderen

In Vlaanderen groeit de interesse in tantra als een pad van persoonlijke ontwikkeling en spirituele groei. Er zijn diverse workshops, cursussen en sessies beschikbaar die gericht zijn op het verkennen van deze oude traditie. Deze programma’s zijn ontworpen om deelnemers te helpen de principes van tantra te begrijpen en te integreren in hun dagelijks leven, inclusief de kunst van tantra massage.

Dingen zoals tantric dance, tantrische massages en conscious BDSM zijn moderne insteken op een eeuwenoude filosofie.

Tantra als spirituele weg

Tantra kan worden gezien als een spirituele weg die ons uitnodigt om dieper in onszelf te duiken, onze eigen essentie te ontdekken en te verbinden met het goddelijke. Het is een pad van bewustzijn, groei en transformatie waarin we leren om zonder oordeel en met volledige acceptatie te zijn.

Full of Wonder

Bij Full of Wonder staat tantra centraal in alles wat we doen: verbinding met jezelf, het accepteren van wat er hier en nu is en het bewaken van je grenzen.

Bij al onze relatie- en liefdescoaching en in onze retreats hanteren we tantrische principes, vertaald naar een moderne en ‘wereldse’ context; ook in ondernemerschap!

Ontdek onze tantrisch geïnspireerde retreats hier:

Eén retreat gericht op ondernemende singles, die met elkaar zichzelf beter zullen leren kennen. Deze retreat vindt plaats in Ibiza en alle informatie over dit retreat vind je hier: Ibiza singles retreat

De andere retreat is gericht op ondernemende vrouwen. Tijdens dit Yoni Retreat op Ibiza ga je met Griet Alice op reis in je lichaam en leer je je lichaam, bekken en “vrouw-zijn” kennen. Je vindt de volledige informatie hier: Ibiza Yoni retreat

Beluister onze podcast en leer alles over wat tantra voor jou kan betekenen.

Ontdek ons aanbod
De Wonderlovers Experience

De Wonderlovers Experience

Ga op ontdekkingsreis naar jezelf en naar elkaar en creëer samen jullie droomrelatie!
Ibiza Singles Retreat

Ibiza Singles Retreat

Schenk jezelf in deze 7-daagse deep-dive de ruimte om stil te staan, te groeien en te verbinden met anderen én met je missie.
Ibiza Yoni Retreat

Ibiza Yoni Retreat

Wil jij je lichaam beter leren kennen, en meer voeling krijgen met je vrouwelijke kracht, sensualiteit, levensenergie én ondernemerschap? Dan is dit retreat een geschenk voor jezelf en je bedrijf!
Bedrijf de Liefde Podcast

Bedrijf de Liefde Podcast

Een podcast over ondernemen en verbinding, over de boardroom én de bedroom, over vallen én opstaan, over lachen én huilen, over het hoofd én het lijf. Maar vooral over liefde en over passie voor het leven.
INSPIRATIE RECHTSTREEKS IN JE MAILBOX?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief
Full of Wonder logo FoW Logo - Home