« terug naar de blog

verscheurd is het Nieuwe Normaal

2024-03-01 door Koen
verscheurd is het Nieuwe Normaal

“Pak dit maar”, zeg ik vanop mijn trapje, en ik reik haar “Het Nieuwe Normaal” aan. Ik heb er twee stuks van in de boekenkast staan en geef haar het niet gesigneerde exemplaar.

Als een speels kind, dartelt ze de kamer uit. Ze gebruikt het boek als een soort plateautje waarop ze allerlei knutselspullen heeft opgestapeld: universele lijm, een breekmes, een lat, twee bolletjes wol en een schaar. Vooral de Velpon trekt mijn aandacht, omdat het letterlijk van 1988 geleden is dat ik nog zo’n tube heb gezien. Ik zie hem zo nog liggen in de bovenste lade van de keuken bij ons moemoe…

Soms lopen de taken hier ook gewoon volgens gender-stereotiepe patronen. Ik heb de dag tevoren de kerstboom uit de kelder gehaald en in elkaar gestoken, samen met mijn jongste zoon. De rijzige spar van twee meter en half past perfect bij de statige hoge plafonds in het huis in Temse. Het is een prachtig plastieken exemplaar dat al bijna 15 jaar meegaat. Koop ik beter elk jaar een nieuwe echte boom, of is het duurzamer om 20 jaar met een kunstboom te doen? Soms ziet een mens…door het bos de bomen niet meer… 😎

Griet Alice laat haar creatieve talent de vrije loop om de boom aan te kleden. Haar innerlijk kind beleeft een hoogdag. Ze lijmt wol op oude kerstballen en geeft ze zo een nieuw leven. Ze verscheurt de bladeren van het boek in lange repen en lijmt ze aan elkaar. De nieuwsgierige lezer kan hier en daar nog de waarschuwingen van Peter Hinssen ontwaren in de zelfgemaakte ornamenten.

Vanuit de zetel kijk ik hoe ze de boom optuigt. Een boek -dat ongetwijfeld ooit heel relevant en diepgaand was- stond al 10 jaar stof te vergaren in de bibliotheekkast. Te teren op vergane glorie. Ik had teveel ontzag voor het verleden om het weg te doen, maar ik wist goed genoeg dat de pagina’s tot vergelen gedoemd waren. De boodschap niet langer relevant in de tiktok-wereld van vandaag.

Maar door de schijnbaar destructieve actie van Griet Alice kreeg het toch opnieuw een leven. Een heel ander doel dan waarvoor het was gemaakt. Het blitse, blinkende management boek werd nu ingezet voor de zachtheid van het materiaal waaruit het bestaat. Lange stroken warm papier, omgetoverd tot organische vormen en versieringen in de boom. Het status-symbool van menig ICT manager brengt nu warmte en kleur in onze woonkamer….

Zo vergaat het ons soms ook in het leven en in onze relaties: we houden vast aan hoe de dingen vroeger waren. Of we verankeren ons op wat destijds relevant was. We denken dat we onze partner kennen omdat we hun voorkeuren en gewoontes uit 2009 opgeslagen hebben.

Maar ieder van ons verandert. De wereld verandert. Jullie relatie evolueert. Hoe zou het zijn om die oude verhalen uit de kast te halen en ze een nieuw leven te geven? Hoe zou het zijn om de vergeelde veronderstellingen uit jullie relatie in reepjes te scheuren en er samen prachtige ornamenten van te maken? Hoe zou het zijn om elkaar -op basis van jullie stevige fundamenten- een hernieuwde relatie cadeau te doen?

Zou dat niet het meest mooie geschenk zijn dat je jezelf én je geliefde kan geven?

Koen
Ontdek ons aanbod
De Wonderlovers Experience

De Wonderlovers Experience

Ga op ontdekkingsreis naar jezelf en naar elkaar en creëer samen jullie droomrelatie!
Ibiza Singles Retreat

Ibiza Singles Retreat

Schenk jezelf in deze 7-daagse deep-dive de ruimte om stil te staan, te groeien en te verbinden met anderen én met je missie.
Ibiza Yoni Retreat

Ibiza Yoni Retreat

Wil jij je lichaam beter leren kennen, en meer voeling krijgen met je vrouwelijke kracht, sensualiteit, levensenergie én ondernemerschap? Dan is dit retreat een geschenk voor jezelf en je bedrijf!
Bedrijf de Liefde Podcast

Bedrijf de Liefde Podcast

Een podcast over ondernemen en verbinding, over de boardroom én de bedroom, over vallen én opstaan, over lachen én huilen, over het hoofd én het lijf. Maar vooral over liefde en over passie voor het leven.
INSPIRATIE RECHTSTREEKS IN JE MAILBOX?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief
Full of Wonder logo FoW Logo - Home