« terug

Ik wil dat je HIER bent...

2 december 2022 door Koen

“IK DOE KEIHARD MIJN BEST, WAT VERWACHT JE NOG MEER VAN MIJ?”

Achter mijn gebrul schuilde een diep verdriet en onmacht. Maar dat kon ik op dat moment nog niet zien.

We zitten ergens in 2013. Ik ben op dat moment: partner van een prachtig mooie, ambitieuze, maar dodelijk vermoeide vrouw. Papa van twee kleine kinderen, waarvan ééntje weigert om te slapen. Bouwheer van een typisch Vlaams-modernistische verkavelingswoning met zwarte aluminum ramen én gietvloer, en ook mede-oprichter en CEO van een snel groeiende software start-up in het centrum van Antwerpen.

De aanleiding van de ruzie was ongetwijfeld iets banaals. Meer dan waarschijnlijk over de manier waarop het bestek in de vaatwas geladen was, of dat het karton -weeral- niet platgedrukt in de papierbak was gegooid.

Maar het kwaad was geschied: alle opgekropte spanning, onderhuidse frustratie, niet uitgesproken angsten en weggedrukte verlangens spatten als een vat buskruit uit elkaar. Mijn partner kreeg de volle laag.

  • “Ik moet er zijn voor de klanten, ik moet er zijn voor de medewerkers, de boekhouding moet afgewerkt worden, dat grote project loopt scheef, ik moet de kamers van de kinderen nog schilderen,…” Met heel veel drama kotste ik alle frustratie uit: alle grote en kleine monkeys op mijn schouder; alle taken, klusjes, projecten en verantwoordelijkheden in mijn rugzak…

Het is de grote paradox van “de provider”. Ik wilde een goede vader zijn en zorgen voor het gezin. In mijn hoofd betekende dat dat het bedrijf goed moest draaien, zodat er financiële stabiliteit zou zijn. Ik moest hard werken om de groei van het bedrijf te bestendigen en de cashflow positief te houden. Ik moest de klanten en medewerkers tevreden houden. Ik moest, ik moest, ik moest...

Wat ik te laat inzag, was dat ik als ondernemer wél de keuze had.

Ik kon wél kiezen voor balans met mijn gezin. Ik kon wél dingen uit handen geven aan collega’s. Ik kon wél kiezen om niet zo snel te groeien. Ik kon wél besluiten dat een klant verliezen niet het einde van de wereld was.

Maar door halsstarrig vast te houden aan “ik moet”, of de idée-fixe dat alleen ik alles kon oplossen, verwaarloosde ik elk ander aspect van mijn leven.

Daardoor bleef er - tragisch maar niet verwonderlijk - niet veel tijd over om met mijn gezin te spenderen. Ik zat in die periode zo in de mallemolen dat ik helemaal meegesleept werd. Ik voelde de emotionele nood van mijn gezin niet en ving de signalen niet op dat mijn vrouw zich eenzaam voelde. Ik was blind voor de "ziels"-kant van het verhaal.

En het sprookje liep dan ook niet goed af…

Tegenwoordig probeer ik “ik moet…” te vervangen door “ik kies ervoor om…” . En dat is vaak een heel confronterende oefening.

  • “Ik kies ervoor om deze avond door te werken in plaats van met jou naar de film te gaan.”
  • “Ik kies ervoor om naar die meeting van 8h30 te gaan in plaats van de kinderen naar school te brengen.”
  • “Ik kies ervoor om mails te checken in plaats van een gesprek te voeren.”

Uiteraard is het prima om voor je carrière te gaan, of om die heerlijke drive en passie te voelen voor je onderneming. Maar ik pleit ervoor om elke keuze bewust te maken. Zodat je een balans kan vinden tussen werk, gezin, je geliefde en tijd voor jezelf…

Zodat je geen enkel aspect van je leven vanzelfsprekend vindt.

Koen

PS: Ik besef nu dat het antwoord op mijn vraag aan het begin van dit verhaal pijnlijk eenvoudig was: “Ik wil dat je er bent, Koen. Ik wil dat je HIER bent…”

Koen
Ik wil dat je HIER bent...

Ons verhaal


We hadden het allebei voor elkaar: een solide relatie, bloedjes van kinderen, succes op de job en een (mooi gerenoveerd) dak boven ons hoofd. Alles leek onder controle en we hadden alle redenen om gelukkig te zijn. Maar ergens onderweg verloren we de ander uit het oog, of raakten we - zonder er erg in te hebben - uit het oog verloren. Twee sprookjes spatten uit elkaar.

Aan de basis lag dezelfde oorzaak; simpel, maar o zo pijnlijk: we beschouwden de relatie als een evidentie en slaagden er niet in om als partners tegen elkaar uit te spreken wat er écht leefde.

Daarom willen we die transformatie delen, met andere ondernemers en hun geliefde.  Zodat je aan de slag kan gaan vóór dat het te laat is. Omdat groei in de relatie hand in hand gaat met persoonlijke groei. Het ene als voedingsbodem voor het andere. Als je je goed voelt in je relatie, straal je dit ook uit op alle andere domeinen in je leven.

Hoe houd je je relatie vers, scherp en sappig? Hoe zorg je ervoor dat je elkaar diep in de ogen kunt kijken en schud je wakker wat ingedommeld is.  Het zijn life changing belevingen die we met Full of Wonder willen aanbieden, via belevingen-op-maat.

Headshot Griet Alice
In mijn huwelijk leek alles koek en ei, tot de bom van de ene dag op de andere insloeg. Achtergelaten voor “een andere vrouw die haar lichaam zo goed kende en haar job niet de allerhoogste prioriteit gaf”. Twee keiharde spiegels die ik recht in de ogen keek en waar ik achteraf dankbaar voor ben. 🙏

Griet Alice


Lees mijn hele verhaal hier.
Headshot Koen
Mijn verhaal is dat van de man die zich niet durfde laten zien. Die dacht dat hij als CEO de eindverantwoordelijkheid van een snelgroeiend softwarebedrijf alleen moest dragen. Die geloofde dat hij met zijn kwetsbaarheid en verlangens niet bij zijn vrouw terecht kon en zijn geluk elders zocht. Vandaag laat ik mijn mooie én lelijke kanten zien.

Koen


Lees mijn hele verhaal hier.
INSPIRATIE RECHTSTREEKS IN JE MAILBOX?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief
Full of Wonder logo

Full of Wonder is een merk van Griet Alice bv,
Baron Ruzettelaan 222, 8310 Brugge

inspireme@fullofwonder.be

Griet Alice: +32498304481

Koen: +32495592235