« terug

Hoera, we hebben ambras!!

2 maart 2023 door Koen

“Ge zijt juist ne vent!” - schreeuw ik haar in frustratie toe en ik been weg. Griet Alice blijft verweesd en in tranen achter op een boomstam aan de potpolder van Temse.

Rond de plas leven heel wat vogels en af en toe kom je er zelfs een hertje tegen. Maar als ze er vandaag al waren, hadden ze zich na dat getier zeker uit de voeten gemaakt richting Steendorp.

Ik ben een roeper als ik boos ben. Ik kan echt spartelen als een duivel in een wijwatervat terwijl mijn ego zijn uiterste best doet om alles en iedereen buiten mezelf verantwoordelijk te maken voor de pijn.

Nors en misnoegd stap ik verder en maak letterlijk en figuurlijk de afstand tussen ons groter. Het winterzonnetje straalt op mijn snoet, terwijl de koude wind aan mijn vingers knabbelt. Het voelt als een mooie metafoor voor de kilheid waar ik in zit en het verlangen naar ontdooien.

Natuurlijk weet ik dat mijn uitbarsting een symptoom is van een onderliggende kwetsuur. Uiteraard weet ik dat roepen niks oplost. We werken dagelijks met mensen aan hoe ze bij hun behoeften kunnen komen en hoe ze hier in verbinding over kunnen communiceren. Ons eigen “Wonderlovers-gehalte” lijkt eventjes zo ver weg.

Maar elke ruzie is ook een cadeau. De boutade: “ruzie lost niks op” is dikke zever. Kwaadheid bewijst dat iets de moeite waard is om voor te vechten. Het gevaar voor een relatie zit immers niet in confrontatie, maar in onverschilligheid.

Hoe we met dat conflict omgaan is uiteraard nog een ander paar mouwen. Roepen, tieren, weglopen zijn uiteraard niet de meest volwassen oplossing. Maar in mijn geval helpt het om eventjes stoom af te laten. Het brengt me vanuit rauwe boosheid naar “wat is er hier eigenlijk aan de hand?”

Mijn vrouw heeft geleerd om op zo’n moment haar shiva-energie boven te halen. Om het niet persoonlijk te nemen en te spaceholden. “Laat het er maar efkes uit, lieve schat, zo meteen kom je de echte pijn tegen.”

Een half uurtje later lig ik helemaal opgekruld in de zetel. Met mijn hoofd tegen de zachte welving van haar borst en haar dragende armen om mij heen. Er was duidelijk een diepe pijn geraakt en die had eventjes plaats nodig. Een kleine interne aardbeving die de dingen een beetje herschikt.

Dat is ook de constructieve rol van boosheid: het zet dingen in beweging en schept orde in een systeem dat niet klopt.

“Het raakte me wel toe je zei dat ik net een man was”, fluisterde ze terwijl ze door mijn haren streelde.

“Je schoot helemaal in de oplossings-modus. Alsof mijn angst geen bestaansreden had. Ik wou eigenlijk vooral een beetje empathie en een begripvol oor.”

Soms denken mensen dat wij een perfecte relatie hebben omdat we er altijd zo gelukkig uitzien. Maar eigenlijk hebben we een perfecte relatie omdat we af en toe eens goed ruzie maken. Omdat we durven om in de spanning te gaan en omdat we elke keer opnieuw groeien en leren.

Na zo’n confrontatie eindigen we meestal in elkaars armen en dan denk ik: “fuck, nu zie hier haar nog een beetje liever…”

Koen
Hoera, we hebben ambras!!

Ons verhaal


We hadden het allebei voor elkaar: een solide relatie, bloedjes van kinderen, succes op de job en een (mooi gerenoveerd) dak boven ons hoofd. Alles leek onder controle en we hadden alle redenen om gelukkig te zijn. Maar ergens onderweg verloren we de ander uit het oog, of raakten we - zonder er erg in te hebben - uit het oog verloren. Twee sprookjes spatten uit elkaar.

Aan de basis lag dezelfde oorzaak; simpel, maar o zo pijnlijk: we beschouwden de relatie als een evidentie en slaagden er niet in om als partners tegen elkaar uit te spreken wat er écht leefde.

Daarom willen we die transformatie delen, met andere ondernemers en hun geliefde.  Zodat je aan de slag kan gaan vóór dat het te laat is. Omdat groei in de relatie hand in hand gaat met persoonlijke groei. Het ene als voedingsbodem voor het andere. Als je je goed voelt in je relatie, straal je dit ook uit op alle andere domeinen in je leven.

Hoe houd je je relatie vers, scherp en sappig? Hoe zorg je ervoor dat je elkaar diep in de ogen kunt kijken en schud je wakker wat ingedommeld is.  Het zijn life changing belevingen die we met Full of Wonder willen aanbieden, via belevingen-op-maat.

Headshot Griet Alice
In mijn huwelijk leek alles koek en ei, tot de bom van de ene dag op de andere insloeg. Achtergelaten voor “een andere vrouw die haar lichaam zo goed kende en haar job niet de allerhoogste prioriteit gaf”. Twee keiharde spiegels die ik recht in de ogen keek en waar ik achteraf dankbaar voor ben. 🙏

Griet Alice


Lees mijn hele verhaal hier.
Headshot Koen
Mijn verhaal is dat van de man die zich niet durfde laten zien. Die dacht dat hij als CEO de eindverantwoordelijkheid van een snelgroeiend softwarebedrijf alleen moest dragen. Die geloofde dat hij met zijn kwetsbaarheid en verlangens niet bij zijn vrouw terecht kon en zijn geluk elders zocht. Vandaag laat ik mijn mooie én lelijke kanten zien.

Koen


Lees mijn hele verhaal hier.
INSPIRATIE RECHTSTREEKS IN JE MAILBOX?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief
Full of Wonder logo

Full of Wonder is een merk van Griet Alice bv,
Baron Ruzettelaan 222, 8310 Brugge

inspireme@fullofwonder.be

Griet Alice: +32498304481

Koen: +32495592235